Bensinkort for nybegynnere

Markedet flommer over av kort som tilbyr faste avslag og rabatter på bensin, diesel og annet drivstoff. Slik velger du riktig alternativ.

Skillet mellom bensinkort

Å handle drivstoff kan være frustrerende. Prisene varierer stort, og spiser stadig større andeler ut av lommeboken. Leter du aktivt etter lavere priser er det likevel mulig å spare store beløp hvert år. Når det gjelder rabattordninger på drivstoff kan du i hovedsak dele disse inn i to kategorier. Den første består av kredittkort, som igjen kan deles opp i underkategorier. Den første typen er såkalte universelle kort, som gir faste rabatter ved kjøp hos alle bensinstasjoner. Et eksempel på dette er 365 Visa Direkte. Her får du 3,65% avslag hos alle bensinstasjoner, og fyller du hos Esso får du 30 øre rabatt i tillegg. Den neste typen kort er bundet opp mot de spesifikke kjedene. Et eksempel på slike kort er Shell Mastercard, hvor du får svært gunstige rabatter ved fylling hos en Shell stasjon. Blir du med på Shell avtalen og skaffer deg et gratis Trumf bonuskort samtidig, kan du faktisk oppnå hele kr 1,10 avslag per liter! Du er bundet opp til Shell stasjoner, men dette er likevel uvesentlig ettersom kjeden har såpass god dekning i landet. Den neste kategorien handler om det som kalles bonuskort.

Hva er et bonuskort for drivstoff?

Et bonuskort er som regel bundet opp mot en spesifikk kjede, men denne kjeden har også i noen tilfeller forskjellige varemerker. Et eksempel på dette er Uno X kjeden som eier alle Uno og YX bensinstasjoner. Med et YX bonuskort får du gunstige rabatter på begge stasjoner. Her er det likevel viktig å merke seg følgende: Betaler du hos Uno X kan du ikke få rabatten dersom du betaler kontant. Det finnes flere slike unntak og det gjelder å sette seg nøye inn i vilkårene på forhånd. Et bonuskort handler om å bygge kundelojalitet, og kjedene strekker seg langt for å skaffe seg nye kunder. Omtrent alle bensinkjeder i Norge har i dag egne bonuskort, men det finnes også andre aktører. Et eksempel på dette er Trumf som tilbyr bonuser knyttet opp mot Shell. Dette gjør de enda de ikke driver med egen virksomhet innen drivstoffmarkedet. Ordningen er satt i stand for å drive kunder til Shell sine stasjoner. Et naturlig spørsmål blir hvilket kort du skal velge?

Faktorer du burde vurdere for å spare på drivstoff

Når du skal velge et kort burde du flere ting i bakhodet for å treffe den rette beslutningen. For eksempel tilbyr flere kredittkort og bonuskort betalingsutsettelse og muligheten for å samle regningen på én faktura. Dette sparer deg for tid og ressurser og gjør det lettere å holde en god oversikt over forbruket. Samtidig har mange kort reiseforsikring inkludert, og for flere Nordmenn er dette alfa omega. Utenom dette er det også en siste ting du burde huske på. Du har faktisk muligheten til å kombinere flere kort for å oppnå de beste rabattene. Det beste eksempelet på dette er Shell Mastercard og Trumf, hvor du får kr 1,10 rabatt per liter slik som nevnt tidligere. Det er mange kortselskaper og kjeder som ikke tillater kombinasjonen av to kort, så det gjelder å velge riktig. Kombinerer du kortene på riktig måte får du dermed dobbel rabatt ved pumpen. Den siste variabelen er naturligvis kjedenes pumpepris. Som regel vil selvbetjente stasjoner har lavere priser enn de betjente stasjonene. Sparer du 50 øre per liter til å begynne med kan det være et dårlig valg å kjøpe drivstoffet fra én av de betjente stasjonene.