Fordeler og ulemper med bensinkort

Med bensinkort får du gunstige rabatter på drivstoffet du kjøper. Samtidig har flere av disse kortene visse ulemper du burde vite om.

Hvordan fungerer bensinkort?

Et bensinkort er ganske enkelt samlebetegnelsen for et stort antall kredittkort på markedet som gir deg rabatter og andre faste avslag på det drivstoffet du handler. Disse kortenes viktigste fordel er det prisavslaget du oppnår på pumpeprisen, men mange kommer også med tilleggsfordeler slik som reiseforsikring og rentefri betalingsutsettelse. Enda du kan spare flere tusenlapper i året på slike kort er det viktig å gjøre seg kjent med ulempene som følger. Først kan vi ta en titt på hvilke kort det er snakk om og hva som kjennetegner de ulike alternativene. Du kan i hovedsak velge mellom tre kategorier. Den første er kredittkort og disse gir vanligvis en fast rabatt på kjøpet. Samtidig fungerer de som et fullverdig betalingsmiddel og kan benyttes alle steder som for eksempel Flexi Visa og 365 Privat Mastercard. Den andre typen er bonuskort, og disse er som regel bundet opp mot spesifikke kjeder. Du trekker kortet før du skal fylle og en fast rabatt blir trukket fra summen. Den siste kategorien er såkalte fristilte rabattkort, og et eksempel på dette er Trumf. Et eksempel er deres samarbeid med Esso hvor du får en fast rabatt kun ved å benytte Trumf kortet. Flere bensinkort lar deg også kombinere andre tilbud for å oppnå ekstra rabatter. Et eksempel er Trumf bonuskort og YX bonuskort som kan kombineres for å øke rabattene betraktelig. Når du skal finne det bensinkortet som passer deg best er dette med andre ord en viktig faktor du burde huske på. Så hva er fordelene og ulempene? Les videre for å lære mer om disse.

Fordeler med bensinkort

Den største fordelen ligger riktignok i den rabatten du oppnår på pumpeprisen når du fyller. De fleste bensinkort vil enten gi et fast avslag i øre(merk: oftest 30-50 øre per liter), mens andre gir deg et prosentavslag på hele kjøpesummen. Et av de beste kredittkortene på markedet for kjøp av drivstoff er Shell Mastercard. Inngår du Shell avtalen kan du få kr 1 i rabatt per fylte liter. Med en rabatt sparer du store summer hvert år på det drivstoffet du kjøper, men dette er likevel ikke den eneste fordelen. De fleste bensinkort lar deg fylle og deretter betale ved månedsslutt. Typisk vil du få en betalingsutsettelse på 30 – 40 dager avhengig av kortets utsteder. Dette gjør at du slipper å betale hver gang du fyller, og du får bedre oversikt over forbruket ditt. Samtidig har disse kortene en egen kredittgrense, og du kan dermed trekke større beløp på kortet før du behøver å gjøre opp. Med andre ord kan du samle hele beløpet på kortet og betale tilbake i én sum. Bensinkort gir også vanligvis gode rabatter på andre forbruksvarer relatert til bensinstasjonene. Typiske eksempler på dette er bilvask, oljeskift og kjøp av varer inne på stasjonen. Dermed strekker fordelene seg lenger enn kun bensin og diesel. Kredittkort er også kjent for å gi avslag på flere andre varekategorier relatert til reise og forbruk. Hvis du reiser mye og kjøper ekstra reiseforsikring gjennom en annen tilbyder, da kan du faktisk droppe dette kun ved å skaffe et slikt kort. Pass likevel på at kortet du velger har en slik reiseforsikring inkludert før du fatter det endelige valget. Det neste vi skal titte på er ufordelene med bensinkort og hva du burde passe på.

Hva er ufordelene med bensinkort?

For det første er det viktig å legge merke til at ikke alle stasjoner tilbyr den samme pumpeprisen. Som regel vil ubetjente stasjoner kunne tilby en lavere pris enn det man får hos de betjente. Dette skyldes ganske enkelt at stasjonene er billigere å drive og at man slipper å betale lønn til egne ansatte inne på stasjonen. Ettersom noen stasjoner har billigere bensin til å begynne med vil det ikke nødvendigvis være noe å spare ved å bruke et rabattkort. Tenk på følgende: Hvis Statoil tilbyr en pumpepris på kr 15 per liter bensin og ST1 tilbyr kr 13,90 vil det være en differanse på kr 1,1 per liter drivstoff. Bruker du et rabattkort fra Statoil og får 80 øre avslag vil du fortsatt «tape» 30 øre per liter. Dette bringer oss videre til det neste problemet med slike løsninger. Når du skal fylle bensin er det viktig at du finner en kjede med god dekningsgrad. Enda du får rabatt hos et drivstoffselskap hjelper det lite dersom det ikke finnes slike stasjoner i det området hvor du kjører. Landets desidert største kjede er Statoil Fuel & Retail, og de har over 1000 stasjoner spredt omkring i Norge. Dette gjør det mer forutsigbart å kunne fylle bilen når det trengs. Sammenlign dette med ST1 som for tiden kun har stasjoner på Østlandet og det blir lett å se at det kan oppstå problemer. Det siste problemet med bensinkort har å gjøre med maksimalrabatten. Flere bonuskort og kredittkort setter en årlig grense på hvor mye du kan spare ved å fylle hos de. Som oftest ligger denne et sted mellom 500 – 1 000 liter hvert år med dagens priser på drivstoff. Kjører du lange avstander hvert år og konsumerer over denne grensen vil det med andre ord ikke være noe poeng å ha kortet etter at grensen er nådd. Når du skal skaffe bensinkort er det dermed viktig at du vurderer ditt eget kjøremønster nøye på forhånd og kartlegger hvilke stasjoner som finnes i området. Bensinkort kan være en stor fordel, men kun dersom det benyttes på en fornuftig måte!