Slik sparer du penger på drivstoff

For å spare penger på drivstoff er det en del triks du burde kunne. Les videre for å lære hvordan du kutter ned drivstoffregningen.

Fyll til riktig tid og velg drivstoffgjerrig bil

Kostnadene på bensin og diesel fortsetter å stige til tross for det nylige fallet i oljeprisene. På bakgrunn av dette er det smart å ta et par grep for å minske kostnadene du betaler årlig på kjøp av drivstoff. For det første burde du vurdere å investere i et kjøretøy som benytter mindre drivstoff. I dag selges det moderne biler med et drivstofforbruk som ligger langt under det man fikk tidligere. Norske myndigheter har som et utstrakt mål å premiere biler med lavere forbruk av drivstoff og dette burde du dra nytte av. Dermed slipper man unna en del avgifter når man investerer i en mer gjerrig bil. Eksempler på dette er lavere Co2 avgift, og ikke minst en slankere drivstoffregning. Det er også fullt mulig å skaffe en bruktbil med lavere forbruk. Det gjelder å gjøre litt undersøkelser på forhånd og utforme en kalkyle.

En slik kalkyle inkluderer kostnadsbesparelsen du får ved å kjøpe mindre drivstoff i året. Sjekk hva du får betalt for bilen din, og legg deretter inn besparelsene på drivstoff og avgifter og gjør et regnestykke. Husk også at manuell girkasser som regel gir lavere forbruk. Har du en bil med automatkasse kan det dermed være lurt å bytte denne. De fleste er heller ikke klar over at bensinkjedene velger å heve prisene på spesifikke dager. Den siste tiden har dette blitt omtalt i mediene, men det er likevel langt fra allmenn viten at kjedene gjør dette. I skrivende stund har kjedene et prissamarbeid hvor de hever prisene hver mandag ettermiddag og torsdag. På disse tidspunktene er prisene mye høyere enn vanlig. Er du derfor smart burde du lete etter de tidspunktene hvor pumpeprisen faller. Gjør det til en rutine at du kun handler på de dagene som faller utenfor. Det sies også at pumpeprisen er på sitt laveste på søndager, men dette har vært vanskelig å verifisere.

NRK hadde nylig en artikkel hvor det hevdes at prisene er lavest på søndag kveld og mandag morgen. Fyller du på disse dagene vil du som regel kunne spare en god del prosenter sammenlignet med pristoppene. Dermed kan du kombinere drivstoffrabatten du får på visse kreditt- og fordelskort med fallet i den generelle prisen. I tillegg må du være svært bevisst på mulighetene for å kombinere avslag ved hjelp av andre bonuskort. Slik går du frem for å finne ut av dette.

Spar på drivstoff ved å bruke rabatter

I dag tilbys det mange kredittkort (populært kalt bensinkort) og bonuskort (som eksempelvis Trumf bonuskort) som gir avslag på pumpeprisen. Et av disse er Shell Mastercard, hvor du får et avslag på hele 40 øre per fylte liter hos en betjent Shell stasjon. Som en bonus får du også en rabatt på 1% på alt annet du kjøper uavhengig av pris og selger. Denne bonusen er dermed ikke knyttet opp mot drivstoff men gjelder alt annet. Bruker du dette kortet aktivt vil du med andre ord kunne spare enda større summer på drivstoffet du kjøper. Shell Mastercard gir deg muligheten for kombinasjon med Trumf, og du kan faktisk spare hele kr 1,10 per fylte liter. Maksimalgrensen er 700 liter hvert år, men dette holder for en gjennomsnittlig familie. Vær obs på at avtalen forutsetter inngåelse av strømavtale med Fjordkraft, hvor du mottar strøm til innkjøpspris i bytte mot en månedlig avgift på kr 35. Vi anbefaler først og fremst Shell Mastercard men også Flexi Visa og 365 Privat Mastercard er gode alternativer.

Bruk disse bensinkortene for å spare penger

Det er i hovedsak tre faktorer man burde vurdere for å spare penger på drivstoff og disse vil vi forklare i detalj her. Den første har å gjøre med hvilke kjeder som tilbyr det billigste drivstoffet. Shell kjeden er for eksempel kjent for å ha lave priser, og de tilbyr i tillegg gunstige ordninger for rabatt. Skaffer du deg et Shell Mastercard får du automatisk 40 øre rabatt på pumpeprisen. Husk at en rabatt ikke nødvendigvis gjør bensinkjeden billig. Det finnes selskaper i Norge som selger drivstoff til priser langt under det andre konkurrenter kan tilby. Gjør derfor en sammenligning på forhånd slik at du kan vurdere enhver stasjons individuelle prisliste. Det neste alternativet vi har vurdert er Flexi Visa. Med kortet Flexi Visa får du faktisk 4% rabatt på det drivstoffet du fyller hos alle bensinstasjoner i landet, og det gjelder uavhengig av hvilken type drivstoff du kjøper. Du kan handle fyringsolje, parafin, gass og bensin og dra nytte av denne fordelen. Dette gjør det til et av landets aller beste kort for bilister og det har blitt et populært valg blant de som handler mye bensin og diesel. På lik linje med andre kort har du begrensninger på den maksimale årlige rabatten. Med lave pumpepriser vil dette kortet likevel fort kunne spare deg tusenvis av kroner hvert år. Det kan også være en god idé å be samboeren/ektefellen inngå en lignende avtale. På denne måten kan dere doble den tilgjengelige drivstoffrabatten. De fleste kort har i dag en grense på kr 2 000 – 5 000. Med to bensinkort kan dere i teorien spare inntil kr 10 000 dersom dere benytter bilen nok i jobbøyemed, dagligbruk og ferier. Det siste kortet vi har vurdert er 365 Privat Mastercard, og navnet gjenspeiler antallet dager i året. Kortet er kjent som et av landets aller beste, og gir deg en betalingsutsettelse på hele 45 dager, helt rentefritt. Med kortet kan du faktisk oppnå inntil 81 øre per liter du fyller basert på en pumpepris á 14 kroner. Kortet gir et fast avslag på 3,65% av pumpeprisen samt en rekke andre fordeler ved handel hos andre butikker. Kortet gir deg en cashback (engelsk: penger tilbake) som utbetales til et fast tidspunkt. Dette er med andre ord penger du får tilbake og du kan selv benytte de etter eget ønske. En slik ordning skiller seg fra andre som ofte krever at pengene benyttes på et visst område.