Vurdering av NAF Xtra

NAF Xtra er et kredittkort som passer godt for de som bruker mye drivstoff i løpet av året. Lær mer om kortets fordeler og ulemper her.

Detaljer om kredittkortetNAF-Xtra

NAF Xtra utstedes av Eika. Dette er et norsk finanskonsern som består av en allianse mellom flere lokalbanker. Dette bensinkortet er knyttet opp mot medlemskap i NAF (Norges Automobilforbund), og har dermed et fokus på tilbud og rabatter til bilister. For å søke om kredittkortet må du ha fylt 18 år, og du kan heller ikke ha noen utestående betalingsanmerkninger. Kortet har en maksimal kredittgrense på kr 50 000 som er relativt lavt sammenlignet med andre alternativer. Du kan få en betalingsutsettelse på 45 dager og dra nytte av en del andre fordeler. Viktigst av alt er likevel hvilke rentebetingelser bensinkortet tilbyr. Med NAF Xtra tilbys du en nominell rente på 21,96%, som ligger i nærheten av det man kan forvente i gjennomsnitt. Har du lånt kr 15 000 og dette blir stående over en 12 måneders periode kan du regne med en effektiv rente på hele 32,18%, og dette er vesentlig høyere enn det mange andre kort kan tilby. Kortet har også en del gebyrer som kan være irriterende for forbrukeren, slik som et gebyr på kr 149 dersom kredittkortet ikke benyttes i løpet av året. Videre skal vi diskutere fordelene som tilbys.

Forsikring og rabatter med NAF Xtra

Med bensinkortet får du rabatt på drivstoff gjennom NAF-medlemskapet. Som et vanlig NAF medlem får du 30 øre rabatt per liter kjøpt hos Statoil sine kjeder. Med NAF Xtra legges det til 20 øre ekstra, og dermed sparer du totalt 50 øre per liter. Dette er betydelig høyere enn hva mange andre kort kan tilby. På bakgrunn av dette kan man derfor hevde at NAF Xtra er et kort som passer best for de som kjøper mye drivstoff hvert år. Dette kan settes i perspektiv på følgende måte: Med en pris per liter á kr 14 vil 50 øre utgjøre en rabatt på 3,57%. Kjøper du drivstoff for kr 50 000 i løpet av et år vil du dermed spare kr 1785 kun ved å benytte bensinkortet da du betaler. Er du flink til å betale regninger i tide og benytter kortet aktivt for handel av drivstoff vil du dermed kunne spare store summer hvert år. I tillegg får du også reiseforsikring med NAF Xtra så fremt mer enn 50% av reisen betales med kortet. Vilkårene for dette er følgende: Kredittkortet kan benyttes for inntil 3 personer, og alle må betale sine reiseutgifter med kredittkortet for at forsikringen skal være gyldig. Den er gyldig i 90 dager og du har god dekning for uhell, tyveri og tap av reisegods. Tapt bagasje for reisefølget kan for eksempel erstattes med inntil kr 40 000, og avbestilling dekkes med kr 20 000. Videre skal vi diskutere noen av ulempene.

Kredittkortets ulemper

En av de mest påfallende ulempene er mangelen på utstrakte bonuser og rabatter. Tidligere inkluderte kredittkortet en bonusordning som ga gode prosentavslag på visse varer og tjenester. I dag har denne avtalen blitt avviklet og er ikke lenger gjeldende. I tillegg er den effektive renten svært høy sammenlignet med mange andre kortselskaper. En effektiv rente på 32,18% ligger mange prosentpoeng over det man kan forvente andre steder. Kredittgrensen på kr 50 000 legger også en begrensning på hva man kan kjøpe. Å handle feriereise for 3 personer over en 90 dagers periode kan være svært dyrt, og dermed blir det fort vanskelig å finansiere 50% av kostnadene med bensinkortet. De høye kostnadene relatert til uttak i bank og minibank trekker også vurderingen av dette kortet ned.